Aşure ayı bitiyor annemle beraber ay bitmeden aşure yapalım dedik bugün yaptık.. kolu komşuya dağıttık...Allah kabul etsin..:)
Malzemeler;
- 500 gr. buğday
- 1 bardak nohut
- 1 bardak fasülye
- 1 çay bardağı pirinç
- 400 gr ( 1paket) kuru kayısı
- 2 su bardağı kuru çekirdeksiz üzüm
- 1 adet büyük sarı elma
- 1 adet portakal
- 1 adet ayvanın yarısı
- 8 adet karanfil
- 1,5 kg. şeker
- 1 bardak süt
- yarım çay kaşı tuz
- 1-2 yemek kaşığı gül suyu
- aşureyi pişirmeye başlamadan bir gece önce büyük bir tencereye alıp üzerini bir karış geçecek şekilde temiz su ile doldurup kaynatın.
- nohut ve kurufasülyeyide akşamdan sıcak suyla ıslatıp bırakın. (1 yemek kaşı tuzile)
- sabah buğdayı tekrar kaynatın su ilave edilmesi gerekiyosa ilave edin. tekrar dinlenmeye bırakın.bu sırada pirincide içine koyun.
- nohut ve fasülyeyi pişirip kabuklarını soyun.
- buğday pirinç fasülye nohutu kısık ateşe alın.
- portakalın kabuğu rendeleyin.kayısı üzüm ince doğranmış elma ayva ve portakal içini ilave edin.
- karanfili biraz suyla kaynatıp suyunu da karışıma ekleyin.
- sütü ve tuzu ilave edin.15 dk. piştikten sonra şekeri ilave edin. gülsuyunu koyun.
- aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek ayarlayabilirsiniz.
- özleşinceye kadar pişirin.
- aşure soğuduktan sonra kaselere koyup dilediğiniz gibi süsleyin.
- Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder