30 Aralık 2010 Perşembe

Aşure


           Aşure ayı bitiyor annemle beraber ay bitmeden aşure yapalım dedik bugün yaptık.. kolu komşuya dağıttık...Allah kabul etsin..:)
    Malzemeler;
  • 500 gr. buğday
  • 1 bardak nohut
  • 1 bardak fasülye
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 400 gr ( 1paket) kuru kayısı
  • 2 su bardağı kuru çekirdeksiz üzüm
  • 1 adet büyük sarı elma
  • 1 adet portakal
  • 1 adet ayvanın yarısı
  • 8 adet karanfil
  • 1,5 kg. şeker
  • 1 bardak süt
  • yarım çay kaşı tuz
  • 1-2 yemek kaşığı gül suyu
   Hazırlanması;
  • aşureyi pişirmeye başlamadan bir gece önce büyük bir tencereye alıp üzerini bir karış geçecek şekilde temiz su ile doldurup kaynatın.
  • nohut ve kurufasülyeyide akşamdan sıcak suyla ıslatıp bırakın. (1 yemek kaşı tuzile)
  • sabah buğdayı tekrar kaynatın su ilave edilmesi gerekiyosa ilave edin. tekrar dinlenmeye bırakın.bu sırada pirincide içine koyun.
  • nohut ve fasülyeyi pişirip kabuklarını soyun.
  • buğday pirinç fasülye nohutu kısık ateşe alın.
  • portakalın kabuğu rendeleyin.kayısı üzüm ince doğranmış elma ayva ve portakal içini ilave edin.
  • karanfili biraz suyla kaynatıp suyunu da karışıma ekleyin.
  • sütü ve tuzu ilave edin.15 dk. piştikten sonra şekeri ilave edin. gülsuyunu koyun.
  • aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek ayarlayabilirsiniz.
  • özleşinceye kadar pişirin.
  • aşure soğuduktan sonra kaselere koyup dilediğiniz gibi süsleyin.
  • Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder